De Brouwerij

Elfique is een ambachtelijk bier dat oorspronkelijk gebrouwen werd in het dorpje Sur la Heid dat iets hoger ligt dan het natuurreservaat La Heid des Gattes, aan de top van de gekende helling La Redoute, in de gemeente van Aywaille in de provincie Luik.

Het begin

Het bier Elfique werd voor het eerst gebrouwen in 2005 in de oude familiale boerderij. Als hoeksteen van het initiatief om het oude gebouw nieuw leven in te blazen, werd de microbrouwerij het ideale project: de productie van een ambachtelijk en origineel kwaliteitsproduct met respect voor de regionale tradities. Eerst werd de Elfique Ambrée gebrouwen, en daarna de Triple Brune, die al snel in de smaak vielen bij het grote publiek, maar ook bij de professionals, die het meerdere prijzen en medailles toekenden.

Een gebouw te midden van een binnenplaats Een tiental jaren later verwierf de brouwerij Elfique een terrein in Raborive, aan de oevers van de Amblève, daar waar legendes worden geboren, om aan de steeds toenemende vraag te voldoen. Elfique wordt voortaan wat verder stroomafwaarts van het gehucht Brassine gebrouwen, in een plaats doordrenkt van geschiedenis en waar de rivier het werk van de beste ambachtslieden bevordert, al bijna vijf eeuwen lang ...

De brouwerij is uitgerust met een nieuwe moderne en semi-geautomatiseerde productie-installatie en heeft haar capaciteit verhoogt van 1000 hl naar 6000 hl per jaar. Een professionele uitbreiding die de Elfique-legende respecteert, aan de voet van het kasteel dat uitkijkt op La Belle Roche.

Een toets mysterie

Het Elfique-project is stevig in de regio Ourthe-Amblève verankerd. Alhoewel het zijn inspiratie in het verleden vindt, bij de inwoners en hun legendes, is de brouwerij echter vastberaden om een visie te dragen die toekomstgericht, modern en innoverend is.

Mysterie stond altijd centraal in het Elfique-verhaal. De naam komt van de kleine wezens die vaak voorkomen in de legendes van de Amblève-vallei. Ze woonden in de nabijgelegen bossen en grotten van Remouchamps of van de Vallon des Chantoirs. Al die legendes werden in de 19e eeuw door de Belgische schrijver Marcelling La Garde neergepend, en later door René Henoumont.

Inderdaad, het bier heeft een mysterieus smaakje, een slimme combinatie van evenwichtige, toegankelijke smaken en moeilijker herkenbare aroma’s die tijdens het proeven ervan vrijkomen.

Ook het ambachtelijk gebrouwen bier Elfique is sterk in de legende verankerd! Inderdaad, het bier heeft een mysterieus smaakje, een slimme combinatie van evenwichtige, toegankelijke smaken en moeilijker herkenbare aroma’s die tijdens het proeven ervan vrijkomen. Reis mee naar het land van de aroma’s, smaken en tradities.

Knowhow: een katalysator voor plezier

Kennis, vakkundigheid, passie, werk, kortom, knowhow. Naast de productie-installaties en de vaardigheden van de brouwmeester, beïnvloeden de ingrediënten, die gebruikt worden bij de productie van een ambachtelijk bier, uiteraard de kwaliteit van het brouwsel.

  • Kwaliteitsbronwater waarvan de samenstelling en nutriënten de gisting bevorderen.
  • Een mout van twee-rijige gerst die door lokale landbouwers wordt gekweekt.
  • Hoppen van de beste Belgische telers. Gisten van robuuste stammen waarvan bekend is dat ze de brouwsels hun homogeniteit verlenen en unieke aroma's ontwikkelen.

Ontdek het bier Elfique