De Brouwerij

Elfique is een ambachtelijk bier dat oorspronkelijk gebrouwen werd in het dorpje Sur la Heid dat iets hoger ligt dan het natuurreservaat La Heid des Gattes, aan de top van de gekende helling La Redoute, in de gemeente van Aywaille in de provincie Luik.

Het begin

Het avontuur begint in 2005 in de oude familiale boerderij van André Grolet. Hij heeft zin om de gebouwen te heropwaarderen en hij wil terugkeren naar een regionaal handeldrijven. Hij tracht zijn droom waar te maken door zijn eigen bier te gaan brouwen! Zo ontstond de micro-brouwerij Au Grimoire des Légendes. De Elfique Ambrée is geboren. Heel vlug wordt de kwaliteit van het product unaniem erkend en is het een succes. De Triple Brune volgt al snel en de erkenning van de kwaliteit van dit ambachtelijk bier is even klinkend als de verscheidene medailles die het in de wacht sleept tijdens wedstrijden. In de loop der jaren breidt de brouwerij verder uit en neemt ze de naam van het merk Elfique over.

Een gebouw te midden van een binnenplaats Om aan de toenemende vraag te kunnen beantwoorden maar ook om een samenhangend en stevig, lokaal verankerd project op te zetten, koopt Elfique in 2016 een terrein in Raborive, tussen Aywaille en Comblain-au-Pont, langs de Amblève om er haar nieuwe brouwerij te vestigen.

De brouwerij wordt uitgerust met een nieuwe, moderne en semi-geautomatiseerde productietool met een jaarlijkse productiecapaciteit van 1000 tot 6000 HL.
Een professionalisering die de Elfique-legende respecteert gezien de site zich aan de voet bevindt van het kasteel dat boven La Belle Roche uittorent, en sinds de XVIe eeuw achtereenvolgens gebruikt werd als smidse, glasfabriek, marmerfabriek en steengroeve.

Een toets mysterie

Het Elfique-project is stevig in de regio Ourthe-Amblève verankerd. Alhoewel het zijn inspiratie in het verleden vindt, bij de inwoners en hun legendes, is de brouwerij echter vastberaden om een visie te dragen die toekomstgericht, modern en innoverend is. Mysterie stond altijd centraal in het Elfique-verhaal.
De naam komt van de kleine wezens die vaak voorkomen in de legendes van de Amblève-vallei. Ze woonden in de nabijgelegen bossen en grotten van Remouchamps of van de Vallon des Chantoirs. Al die legendes werden in de 19e eeuw door de Belgische schrijver Marcelling La Garde neergepend.

Inderdaad, het bier heeft een mysterieus smaakje, een slimme combinatie van evenwichtige, toegankelijke smaken en moeilijker herkenbare aroma’s die tijdens het proeven ervan vrijkomen.

Ook het ambachtelijk gebrouwen bier Elfique is sterk in de legende verankerd! Inderdaad, het bier heeft een mysterieus smaakje, een slimme combinatie van evenwichtige, toegankelijke smaken en moeilijker herkenbare aroma’s die tijdens het proeven ervan vrijkomen.

André Grolet, een kunstenaar-brouwer

Passie, doorzettingsvermogen maar ook de wil om onze smaakpapillen unieke en toegankelijke ervaringen te serveren. Dat is precies wat André Grolet, de vader van het ambachtelijk bier Elfique, bezielt. Twee jaar lang reist André Grolet de wereld rond om alle geheimen van deze drank te ontrafelen. Hij verblijft onder andere een tijd in Canada waar hij zijn brouwtechnieken perfectioneert. Wanneer hij naar de ouderlijke boerderij terugkomt, is hij vastbesloten er zijn eigen gamma ambachtelijke bieren te creëren, produceren en ontwikkelen.
André is een boerenzoon en heeft een opleiding gevolgd om een professionele slager te worden. Vandaag stelt hij al zijn vakkennis ten dienste van zijn ambachtelijk gebrouwen bier dat hij onder zijn eigen, zo sterk op hem lijkende merk verkoopt (dromerig en wat mysterieus en tegelijk heel toegankelijk). Maar op aanvraag kan hij eveneens brouwsels voor andere merken produceren.

Vakkennis

Naast de productie-installaties en de expertise van de meester-brouwer, beïnvloeden de ingrediënten, die bij het brouwen van het ambachtelijke bier worden gebruikt, ook de kwaliteit ervan.

  • Water van goede kwaliteit en waarvan de samenstelling en nutriënten de gisting bevorderen
  • Een mout van tweerijige gerst die gekweekt wordt door Belgische en Franse boeren
  • Hoppen, aangeleverd door de beste Amerikaanse en Tsjechische hoptelers
  • Degelijke brouwersgist met stevige stammen die de drank zijn homogeniteit geeft en voor unieke aroma’s zorgt

Ontdek het bier Elfique